Witaminy z grupy B complex są witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, które nasz organizm może łatwo wchłaniać i wydalać z moczem. Są one niezbędne w wielu procesach metabolicznych. Na przykład, pomagają regulować tworzenie czerwonych krwinek, funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu i wielu innych ważnych funkcji w naszym organizmie. Być może znasz witaminę B. Istnieje jednak w sumie osiem witamin z grupy B complex.
Suplementy diety zawierające wszystkie osiem witamin z grupy B nazywane są witaminami B-complex. Witaminy B-kompleks składają się ze wszystkich ośmiu witamin z grupy B, a witamina B reprezentuje każdą z witamin B-kompleksu z osobna. Dlatego też każda witamina B complex ma swoją odrębną nazwę. Na przykład folian i biotyna są powszechnie znane jako witaminy B-kompleksowe.
Zrównoważona dieta może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na większość witamin z grupy B, jednak niektóre z nich występują w żywności w bardzo minimalnych ilościach. Jedną z takich witamin jest witamina B12.
Niedobór witamin z grupy B może powodować takie objawy, jak drętwienie i mrowienie rąk i stóp oraz osłabienie mięśni. Jednak o zapotrzebowaniu organizmu na witaminy z grupy B decydują także takie czynniki, jak wiek, ciąża, sposób odżywiania, schorzenia medyczne, genetyka, przyjmowanie leków i spożywanie alkoholu.
Wykrywanie niedoboru witaminy B
Jeśli wystąpi którykolwiek z poniższych objawów, może to oznaczać niedobór witaminy B.
- Niedokrwistość
- Łamliwe włosy i paznokcie
- Objawy sercowo-naczyniowe
- Depresja
- Trudności z koncentracją
- Zmęczenie
- Wypadanie włosów
- Drażliwość
- Nerwowość
- Utrata pamięci krótkotrwałej
- Zaburzenia skóry
- Skurcz żołądka
- Słabość
- Utrata wagi
Regularne występowanie tych objawów może być wskaźnikiem niedoboru witaminy B. Aby je przezwyciężyć, należy spożywać suplementy witamin B complex lub pokarmy, które mogą pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania na nie. Zanim jednak przejdziemy do pokarmów, poznajmy składniki witamin B complex.
Składniki witamin z grupy B-Complex
Zestaw ośmiu rozpuszczalnych w wodzie witamin tworzy witaminy B-complex. Są to:
1. Witamina B1/Tiamina
Pomaga w przekształcaniu glukozy w energię. Odpowiada również za utrzymanie zdrowego układu nerwowego. Organizm eliminuje nadmiar witaminy B1 z moczem.
2. Witamina B2/Ryboflawina
Pomaga przekształcać węglowodany, białko i tłuszcze, które otrzymujemy z pożywienia, w energię.
3. Witamina B3/Niacyna
Organizm syntetyzuje niacynę z aminokwasu zwanego tryptofanem. Jest ona niezbędna w procesie trawienia białka, tłuszczów, węglowodanów i alkoholu w celu wytworzenia energii. Niacyna jest jedyną stabilną termicznie witaminą z grupy witamin B complex.
4. Witamina B5/kwas pantotenowy
Pomaga rozkładać węglowodany, tłuszcze i białka. Pomaga również w tworzeniu hemoglobiny i hormonów steroidowych w organizmie. Przeciętna osoba dorosła powinna otrzymywać 5 miligramów witaminy B5 dziennie. Suplementy witaminy B5 pomagają także w leczeniu celiakii, astmy, depresji, bezsenności, zakażeń drożdżakami i skurczów nóg.
5. Witamina B6/pirydoksyna
Wspomaga ona odporność i tworzenie komórek krwi. Bakterie jelitowe w jelicie grubym syntetyzują witaminy B6. Jednak jej ilość nie jest wystarczająca, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie. Dlatego tak ważne jest, aby witaminę B6 dostarczać z dietą.
6. Witamina B7/Biotyna
Wspomaga paznokcie, skórę i włosy. Obniża również poziom cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę. Biotyna z diety jest wchłaniana w jelicie cienkim. We wczesnym okresie ciąży u matek może wystąpić lekki niedobór witaminy B7. Dlatego zaleca się spożywanie 30 mikrogramów witaminy B7 dziennie.
7. Witamina B9/folian
Stymuluje ona wzrost czerwonych krwinek, które przenoszą tlen w całym organizmie. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zaleca kobietom w ciąży spożywanie witaminy B9. Odpowiednie spożycie witaminy B9 zmniejsza prawdopodobieństwo urodzenia niepełnosprawnego dziecka. Foliany są również niezbędne do replikacji DNA i metabolizmu.
8. Witamina B12/Kobalamina
Witamina B12, jak sama nazwa wskazuje, zawiera kobalt. Odgrywa ona istotną rolę w prawidłowym wzroście poprzez tworzenie nowych czerwonych krwinek. Kobalamina zwiększa również wydajność metaboliczną. Pomimo dużej biodostępności, niedobór witaminy B12 jest stosunkowo trwały.
Witamina B12 jest współzależna z witaminą B9.
Korzyści i zastosowania kompleksu witamin B
Wszystkie witaminy z grupy B pomagają organizmowi przekształcać pożywienie w energię. Wszystkie składniki mają swój własny, unikalny zestaw korzyści zdrowotnych. Jednak niektóre z typowych funkcji i zastosowań witamin B-kompleksu to zwiększanie energii, poprawa nastroju, poprawa pamięci, poprawa stanu skóry i włosów, stymulacja układu odpornościowego oraz tworzenie czerwonych krwinek.
1. Reguluje trawienie
Twój układ trawienny wymaga do sprawnego funkcjonowania niezbędnej witaminy B complex. Reguluje ona wiele mechanizmów przewodu pokarmowego, w tym rozkład alkoholi, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy i pirydoksyna pomagają w trawieniu węglowodanów, tłuszczów i białek.
2. Wspomaga odchudzanie
Niedobór witaminy B12 może być jedną z przyczyn otyłości u osób z nadwagą. Badania wykazały jednak, że spożywanie odpowiedniej ilości witaminy B12 zmniejsza prawdopodobieństwo przyrostu masy ciała i otyłości. Ponadto, podawanie witamin B12 pomaga organizmowi przyspieszyć metabolizm. W rezultacie pomaga to zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu. Co więcej, witamina B12 zwiększa uwalnianie enzymów metabolicznych, ułatwiając w ten sposób redukcję procentowej zawartości tłuszczu w organizmie.
3. Regeneracja i naprawa komórek
Różne kombinacje witamin z grupy B complex poprawiają gojenie się ran. Badania naukowe wykazały, że witaminy z grupy B complex odgrywają rolę w naprawie uszkodzonych komórek. Pomagają one organizmowi w tworzeniu nowych komórek, zastępowaniu martwych lub uszkodzonych komórek oraz utrzymaniu zdrowych komórek skóry. Dieta bogata w witaminy z grupy B może wspomagać syntezę kolagenu i obrót komórkowy. W rezultacie może to pomóc w przywróceniu prawidłowej struktury skóry.
4. Korzystne w czasie ciąży
Kompleks witamin B wspomaga rozwój płodu w czasie ciąży. Te składniki odżywcze z grupy B, a zwłaszcza witamina B9, odgrywają kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego, rdzenia kręgowego i mózgu dziecka. Dlatego kobiety spodziewające się bliźniąt wymagają dodatkowych dawek witamin z grupy B complex. Przyjmowanie suplementów B12 i B9 w czasie ciąży zapewnia utrzymanie centralnego układu nerwowego.
Badania wykazały, że foliany lub witamina B9 zmniejszają ryzyko wystąpienia wad wrodzonych cewy nerwowej. Ponadto regularne spożywanie 18 miligramów witaminy B3 łagodzi mdłości i zmniejsza bolesne migreny u przyszłych mam. Inne korzyści ze stosowania witaminy B complex w czasie ciąży to:
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego
- Zapobiega anemii
- Zwiększa wzrost łożyska
- Może pomóc w porannych mdłościach
- Zapobiega niskiej masie urodzeniowej
- Zmniejsza skurcze mięśni związane z ciążą
5. Pomaga złagodzić zespół napięcia przedmiesiączkowego
Niektóre badania sugerują, że witamina B6 może zmniejszyć zespół napięcia przedmiesiączkowego. Co więcej, jednoczesne przyjmowanie wapnia i witaminy B6 może zmniejszyć objawy związane z PMS. Objawy te obejmują wzdęcia, zmęczenie, skurcze brzucha, bóle pleców itp. Może również pomóc w zmniejszeniu zaburzeń nastroju, takich jak lęk i depresja.
6. Reguluje cykl snu
Witamina B6 działa jak środek odstresowujący. Badania wykazują, że poprawia ona sen, pomagając organizmowi w wytwarzaniu noradrenaliny, melatoniny i serotoniny. Melatonina jest hormonem snu i pomaga regulować sen. Z drugiej strony, serotonina jest uważana za hormon szczęścia. W związku z tym połączone działanie serotoniny i melatoniny zmniejsza stres i ułatwia zasypianie.
7. Poprawia funkcjonowanie nerwów i mózgu
Badania dowodzą, że witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Te osiem witamin z grupy B complex pomaga tworzyć i regulować związki biorące udział w utrzymaniu funkcji mózgu. Dlatego spożywanie ich w odpowiednich ilościach może zapobiegać objawom takim jak depresja, utrata pamięci, demencja itp.
8. Obniża poziom cholesterolu
Badania wykazują, że kwas foliowy może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca. Na przykład, może on pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu w organizmie. W rezultacie pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak zator tętnic i udar.
9. Wzmacnia funkcje odpornościowe
Wiele badań wskazuje na rolę witamin z grupy B w poprawie odporności organizmu. Na przykład witamina B6, B12 i folian pomagają zwiększyć produkcję przeciwciał, zapobiegają stanom zapalnym i wzmacniają odporność.
10. Wspomaga leczenie wrzodów w jamie ustnej
Badania dowodzą, że witamina B12 może pomóc w leczeniu owrzodzeń jamy ustnej. Działa ona również jako środek przeciwbólowy i pomaga w zmniejszaniu bólu spowodowanego owrzodzeniem jamy ustnej.
Zalecane dawki
Chociaż większość osób stosujących zróżnicowaną dietę otrzymuje wystarczającą ilość witamin z grupy B z pożywienia, niektóre osoby są szczególnie narażone na ryzyko ich niedoboru:
- Osoby powyżej 50 roku życia
- Kobiety w ciąży lub karmiące piersią
- Osoby stosujące dietę wegańską
- Regularnie piją alkohol
National Institutes of Health (NIH) podaje następujące zalecane dzienne spożycie (RDI) dla każdej z ośmiu witamin z grupy B. Utrzymanie zalecanego dziennego spożycia witamin z grupy B może pomóc w zapobieganiu ich niedoborom.
Zalecane Dzienne Spożycie (RDI) dla witamin z grupy B | ||||
Mężczyźni | Kobiety | W czasie ciąży | W okresie karmienia piersią | |
B1 (tiamina) | 1,2 mg | 1,1 mg | 1,4 mg | 1,4 mg |
B2 (ryboflawina) | 1,3 mg | 1,1 mg | 1,4 mg | 1,6 mg |
B3 (Niacyna) | 16 mg | 14 mg | 18 mg | 17 mg |
B5 (kwas pantotenowy) | 5 mg | 5 mg | 6 mg | 7 mg |
B6 (pirydoksyna) | 1,3 mg | 1,5 mg | 1,9 mg | 2,0 mg |
B7 (Biotyna) | 30 mcg | 30 mcg | 30 mcg | 35 mcg |
B9 (folian) | 400 mcg | 400 mcg | 600 mcg | 500 mcg |
B12 (kobalamina) | 2,4 mcg | 2,4 mcg | 2,6 mcg | 2,8 mcg |
Źródła witamin z grupy B w diecie
Źródła witaminy B1 ( tiamina)
Najlepszym źródłem witaminy B1 są produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, chleb razowy i owies. Witaminę B1 można również uzyskać z ekstraktu drożdżowego, orzechów i nasion roślin strączkowych.
- Pół filiżanki gotowanej fasoli może dostarczyć prawie 27% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1.
- Ponad 50% witaminy B1 pochodzi z fortyfikowanych płatków śniadaniowych.
- Mięso, wątroba wołowa i stek mają najwyższą zawartość B1.
Źródła witaminy B2 (ryboflawina)
Źródłem witaminy B2 jest głównie mięso organiczne i żywność wzbogacana. Pokarmy bogate w witaminę B2 to jaja, awokado, migdały, wieprzowina, grzyby i wołowina.
- Sto gramów wzbogaconego tofu zawiera 0,4 mg witaminy B2.
- Sześciouncjowy filet z łososia może zaspokoić prawie 64% zapotrzebowania na witaminę B2.
- Dodatkowe źródła to dziki ryż, niskotłuszczowe mleko, wzbogacone mleko sojowe i płatki śniadaniowe.
Źródła witaminy B3 (niacyna)
Wątroba, tuńczyk i indyk są najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy B3. Można ją również uzyskać z części roślinnych, brązowego ryżu, dzikiego ryżu, musli, quinoa i orzeszków ziemnych.
- Dane żywieniowe pokazują, że dwie łyżki stołowe masła orzechowego dostarczają ponad 4 mg witaminy B3.
- Oprócz orzechów, bogate w niacynę są również grzyby i zielony groszek.
Źródła witaminy B5 (kwas pantotenowy)
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, jest łatwo dostępny w pomarańczach, płatkach owsianych, kasztanach, wieprzowinie, wołowinie i jajkach.
- Sto gramów grzybów shiitake dostarcza prawie 4 miligramy witaminy B5.
- Ziarna słonecznika, zwłaszcza te prażone na sucho, zawierają 7 miligramów kwasu pantotenowego na 100 gramów.
- Sto gramów łososia zawiera 1,9 miligrama witaminy B5.
Źródła witaminy B6 (pirydoksyna)
Najzdrowsze źródła witaminy B6 to pistacje, awokado, banany, nasiona słonecznika i mleko. Do produktów mlecznych należą: mleko kozie, ser ricotta i jajka.
- Jedno jajko dostarcza 5% zalecanych wartości dla witaminy B-6.
Witamina B7 Źródła
Witaminę B7 można uzyskać z orzeszków ziemnych, płatków owsianych, nasion słonecznika, pekanów i pistacji. Zalecaną ilość witaminy B7 można jednak uzyskać, stosując zróżnicowaną dietę. Orzechy i nasiona są popularnym źródłem witaminy B7. Dobrym wyborem żywieniowym są również niektóre rodzaje mięsa.
- Trzydzieści gramów prażonych migdałów dostarcza 1,5 mikrograma folianów.
- Około 75-80 gramów gotowanej wołowiny dostarcza ponad 30 mikrogramów witaminy B7.
Witamina B9 Źródła
Foliany, czyli witamina B9, znajdują się w roślinach strączkowych, szparagach, jajkach i zielonych warzywach liściastych. Dodawanie brukselki, brokułów, jarmużu, sałaty i pomidorków koktajlowych zwiększy poziom witaminy B9 w codziennej diecie.
- Trzydzieści gramów surowego szpinaku dostarcza 58 mikrogramów folianów.
- Oprócz zielonych warzyw, jedna filiżanka buraków zawiera 148 mikrogramów witaminy B9.
Źródła witaminy B12 (kobalamina)
Witamina B12 jest obecna przede wszystkim w produktach mlecznych i mięsnych. Badania sugerują, że żółtka jaj mają wyższy poziom witaminy B12 niż białka jaj. Żywność pochodzenia roślinnego ma niską zawartość witaminy B12.
W związku z tym u osób stosujących dietę wegańską lub wegetariańską może wystąpić niedobór tej witaminy. Dlatego też diety te można wzbogacić w witaminę B12 poprzez spożywanie wzbogaconego mleka roślinnego, płatków drożdżowych i jogurtów bezmlecznych.
Niedobory witaminy B: Jak poważne mogą być?
Ignorowanie niedoboru witaminy B może być przyczyną poważnych chorób. Oto kilka najczęstszych z nich:
Beriberi
Jak sama nazwa wskazuje, beriberi lub niedobór tiaminy wynika z wyczerpania witaminy B1. Istnieją dwie odmiany beriberi:
- Mokra postać beriberi wpływa na układ krążenia. W przypadku ciężkiego niedoboru może prowadzić do niewydolności serca.
- Beriberisucha atakuje układ mięśniowy i nerwowy. Zaczyna się od osłabienia mięśni, a następnie prowadzi do ich paraliżu. Nieleczona sucha berberia może zagrażać życiu.
Pellagra
Ciężki niedobór witaminy B3 prowadzi do choroby ogólnoustrojowej zwanej pellagrą. Z medycznego punktu widzenia jest ona znana pod nazwą 4D - otępienie, biegunka, zapalenie skóry i śmierć. Jednak nie wszystkie cztery objawy muszą występować u osób z pellagrą. Pellagra może prowadzić do hiperpigmentacji skóry i biegunki. Obecnie kraje rozwinięte zapewniają dostawy ryżu i zbóż wzbogaconych niacyną, aby zapobiec pellagrze.
Spożywanie prawie 15-20 mg witaminy B3 zapobiega pellagrze we wszystkich grupach wiekowych. Suplementy niacyny są zalecane dla pacjentów z ciężkim przebiegiem choroby. Jednak do całkowitego ustąpienia objawów może być konieczne stosowanie dodatkowych suplementów witaminy B complex.
Niedobór ryboflawiny
Niedobór ryboflawiny objawia się takimi symptomami, jak zapalenie spojówek, ból gardła, zmiany na wargach, błonie śluzowej jamy ustnej, suchość skóry itp. Istnieją dwa rodzaje niedoboru ryboflawiny:
Pierwotny niedobór ryboflawiny
Występują one w wyniku nieprawidłowego spożycia żywności. Dlatego dodanie do codziennej diety pokarmów bogatych w witaminę B2 może pomóc w zapobieganiu pierwotnemu niedoborowi ryboflawiny.
Wtórny niedobór ryboflawiny
Występuje z powodu innych warunków fizjologicznych, takich jak złe wchłanianie składników odżywczych w jelitach lub wydalanie witamin z moczem. Nawet długotrwałe stosowanie barbituranów prowadzi do wtórnego niedoboru ryboflawiny. Dlatego osoby z tym schorzeniem powinny przyjmować doustne suplementy ryboflawiny.
Niedokrwistość megaloblastyczna
Niedobór witaminy B12 może prowadzić do anemii megaloblastycznej. W tym schorzeniu szpik kostny wytwarza duże krwinki czerwone o nieregularnym kształcie. Z powodu tego nieregularnego kształtu dochodzi do wzrostu ciśnienia krwi.
U osób z cukrzycą typu 2, które stosują metforminę w leczeniu insulinooporności, istnieje wysokie ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12. W rezultacie są one bardziej narażone na wystąpienie niedokrwistości megaloblastycznej. Ogólne podejście do leczenia obejmuje doustne suplementy i zastrzyki z B12. Jednak regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę B12 lub wzbogaconych może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia niedokrwistości megaloblastycznej u chorych na cukrzycę.
Potencjalne działania toksyczne suplementów zawierających kompleks witamin B
Toksyczność kompleksu witamin B występuje w wyniku nadmiernego spożycia witamin z grupy B przez dłuższy czas.
Toksyczność witaminy B1
Doniesienia na temat przedawkowania tiaminy są ograniczone, ponieważ jest mało prawdopodobne, aby tiamina osiągnęła poziom toksyczny ze źródeł spożywczych. Badania wykazały jednak, że toksyczność chlorowodorku tiaminy, syntetycznej witaminy B1, powoduje reakcje alergiczne. U osób wykazujących nietolerancję na suplementy witaminy B1 często występują zaburzenia trawienia.
Prawdopodobne działania niepożądane syntetycznej witaminy B1 obejmują:
- Biegunka
- Wymioty
- Podrażnienie przewodu pokarmowego
- Podrażnienie skóry i oczu
- Paraliż spastyczny.
Toksyczność witaminy B3
Tolerowany górny poziom spożycia witamin B3 pochodzących z diety i suplementów wynosi 35 mg łącznie. Spożycie większej ilości witaminy B3 niż tolerowany poziom może prowadzić do toksyczności. Wpływa ona na układ nerwowy i wywołuje rzadko występującą reakcję toksyczną - makulopatię. Dlatego okuliści ograniczają suplementację B3, aby zapobiec potencjalnym uszkodzeniom struktur oka.
Objawy zatrucia witaminą B3 obejmują:
- Zaczerwienienie skóry
- Objawy zatrucia wątroby
- Swędzenie
- Wymioty
- Suchość skóry
- Nudności
- Wysypka skórna
- Ból głowy
Toksyczność witaminy B6
Nadmierne spożycie witaminy B6 prowadzi do toksyczności B6 lub pirydoksyny. Co więcej, badania wykazują, że powstaje ona głównie w wyniku suplementacji dużymi dawkami witaminy B6, a nie w wyniku stosowania diety. Spożywanie dużych dawek witaminy B6 przez długi czas wpływa na ogólny poziom kompleksu witaminy B we krwi. Toksyczność witaminy B6 powoduje poważne uszkodzenia nerwów. Nieprawidłowe spożycie może spowodować nagromadzenie witaminy B6 w czerwonych krwinkach, mięśniach, osoczu i wątrobie.
Przewlekłe podawanie tej witaminy B complex powoduje objawy neurologiczne, zmiany dermatologiczne, zgagę i mdłości.
Toksyczność witaminy B7
Skutki uboczne toksyczności biotyny lub witaminy B7 mogą być niebezpieczne. Biotyna jest stosunkowo bezpieczna, jeśli jest spożywana w odpowiedniej ilości. Badania sugerują jednak, że zatrucie witaminą B7 powoduje nadmierne oddawanie moczu. Ponadto może to nadmiernie obciążać nerki.
Inne potencjalne skutki uboczne wynikające z toksyczności biotyny lub jej przedawkowania obejmują:
- Zmiany w uwalnianiu insuliny
- Wysypki skórne
- Zakłócenia w funkcjonowaniu wątroby
- Niepokój trawienny
- Podwyższony poziom cukru we krwi, który może być niebezpieczny dla osób chorych na cukrzycę
- Zbyt duża ilość witaminy B7 obniża poziom witaminy C i osłabia układ odpornościowy.
Podsumowanie
Witaminy z grupy B complex pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Dlatego zapewnienie odpowiedniego spożycia witaminy B przy zachowaniu zdrowej diety jest niezwykle istotne. Wszystkie osiem witamin B-kompleksu: B1, B1, B3, B5, B6, B7, B9 i B12 mogą wydawać się podobne i pełnić wspólne funkcje. Jednak każda z witamin ma inną funkcję i inny skład chemiczny. Dlatego ich spożywanie jest bezpieczne, o ile przestrzega się zalecanego dziennego spożycia oraz tolerowanych górnych limitów spożycia. Przedawkowanie może prowadzić do potencjalnej toksyczności i powikłań.
Najczęściej zadawane pytania (FAQs)
Q. W jakim celu stosuje się witaminę B complex?
A. Witamina B complex jest stosowana w celu utrzymania prawidłowego stanu zdrowia i odporności. Witamina B6 i B12 są wykorzystywane do wspomagania syntezy kolagenu i obrotu komórkowego. Ponadto, ludzie wykorzystują witaminy z grupy B w celu zmniejszenia stresu i zapobiegania infekcjom.
Q. Czy dobrze jest przyjmować witaminę B complex codziennie?
A. Tak, codzienne spożywanie witamin z kompleksu B wspomaga zdrowy metabolizm i zwiększa tworzenie komórek krwi. Pomagają one również w funkcjonowaniu komórek i wzmacniają układ odpornościowy. Należy jednak przyjmować je tylko w zalecanych ilościach. Przedawkowanie witamin z grupy B complex prowadzi do zatrucia lub toksyczności.
Q. Jaka jest różnica między witaminą B a witaminą B complex?
A. Istnieje 8 witamin z grupy B. Chociaż każda z tych witamin jest indywidualnie nazywana witaminą B, są one znane jako witaminy kompleksu B.
Q. Czy witamina B complex powoduje przybieranie na wadze?
A. Nie, przyjmowanie witaminy B complex nie powoduje niepożądanego przybierania na wadze. Przyjmowanie suplementów lub zastrzyków z witaminą B12 pomaga raczej w utracie wagi niż w jej przyroście. Dodanie do codziennej diety witamin z grupy B complex pomaga odzyskać siłę i masę mięśniową. Nie jest to tożsame z przyrostem masy ciała.
Q. Czy mogę przyjmować witaminę C i B complex razem?
A. Nie ma szkodliwych interakcji pomiędzy witaminą C i witaminami B complex. Dlatego ich łączne przyjmowanie jest bezpieczne. Ponadto, ponieważ te dwie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, nie pozostają długo w organizmie, aby wywołać jakiekolwiek niepożądane skutki. Co więcej, połączenie witaminy C i B complex jest korzystne w leczeniu poważnych niedoborów spowodowanych niewłaściwą dietą.
Q. Jakie są objawy niedoboru witaminy B complex?
A. Do typowych objawów niedoboru witaminy B complex należą: bladość skóry, zmęczenie, utrata apetytu, zaburzenia wchłaniania, światłowstręt, biegunka i przebarwienia.
Q. Czy witamina B complex dodaje energii?
A. Nie, B-kompleks nie działa jak paliwo energetyczne. Wspomaga on jedynie niezbędny proces metaboliczny, zapobiegając zmęczeniu. Jednak niedobór B-kompleksu prowadzi do spadku poziomu energii w organizmie.
Q. Kiedy należy przyjmować witaminę B complex?
A. Suplementy B complex można spożywać rano. Dzięki temu będziesz czuć się pełen energii przez cały dzień i poprawisz metabolizm.
Q. Czy witamina B complex pomoże mi zasnąć?
A. Witamina B6 ma pozytywny wpływ na regulację cyklu snu poprzez promowanie produkcji melatoniny. Ponieważ melatonina jest hormonem snu, ułatwia zasypianie.
Q. Czy mogę przyjmować Kompleks B na noc?
A. Zaleca się przyjmowanie witamin B complex wcześnie rano, aby zmaksymalizować ich wchłanianie. Jednak przyjmowanie ich w nocy może zmienić rytm snu.
Q. Czy mogę przyjmować Kompleks B dwa razy dziennie?
A. Dawkowanie preparatu B complex zależy od potrzeb i stanu zdrowia pacjenta. Zazwyczaj należy przyjmować je raz dziennie, aby zapobiec przedawkowaniu. Jednak osoby z poważnymi niedoborami wymagają wielokrotnych dawek różnych witamin z grupy B. Dlatego też zaleca się przestrzeganie dawkowania zaleconego przez lekarza specjalistę.
Q. Czy B-complex pomoże mi schudnąć?
A. Tak, zwłaszcza witamina B12 pomaga w utracie wagi. Zwiększa ona metabolizm i zapobiega odkładaniu się niepożądanego tłuszczu. Zdrowy metabolizm pomaga w utracie wagi.
Q. Czy mogę przyjmować B-Kompleks na pusty żołądek?
A. Tak, większość suplementów B complex można przyjmować na pusty żołądek. Można je spożywać jedną lub dwie godziny przed posiłkiem. Jeśli po zastosowaniu tej metody wystąpi dyskomfort żołądkowy, zaleca się przyjmowanie ich wraz z jedzeniem.
Q. Czy B-Kompleks podwyższa ciśnienie tętnicze?
A. Odpowiednie stężenie witamin z grupy B nie powoduje wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Jednak przedawkowanie tiaminy lub witaminy B1 prowadzi do nadciśnienia lub wysokiego ciśnienia krwi.
Q. Czy witamina B complex jest dobra dla włosów?
A. Witaminy z grupy B complex, a zwłaszcza biotyna, wspomagają wzrost włosów. Poprawiają one przepływ krwi w kierunku skóry głowy i odżywiają mieszki włosowe.
Q. Czy witamina B complex jest dobra dla skóry?
A. Witamina B12 i B6 pomagają w tworzeniu nowych komórek lub regeneracji martwych lub uszkodzonych komórek skóry. Większość witamin z kompleksu B wspomaga również obrót komórek skóry i syntezę kolagenu.
Q. Czy witamina B12 jest szkodliwa dla nadciśnienia?
A. Istnieje odwrotna zależność pomiędzy witaminą B12 a ciśnieniem krwi. Wyższe spożycie witaminy B12 obniża ciśnienie krwi. Dlatego należy przyjmować B12 w zalecanych ilościach, aby utrzymać równowagę ciśnienia krwi.
Q. Jaką dawkę witaminy B powinien przyjmować diabetyk?
A. Należy przyjmować ją zgodnie z aktualnym stężeniem glukozy we krwi. Zazwyczaj zaleca się przyjmowanie nie więcej niż 2,4 mikrograma na dobę.
Q. Czy mogę przyjmować witaminę B complex z metforminą?
A. Nie istnieje żadna interakcja chemiczna pomiędzy witaminami B complex a metforminą. Metformina ma jednak tendencję do zmniejszania wchłaniania witaminy B12 bez bezpośredniej interakcji z tą witaminą. Dlatego przed łączeniem leków z suplementami należy skonsultować się z lekarzem.
Q. Jakich witamin powinni unikać diabetycy?
A. Chorzy na cukrzycę powinni unikać niacyny lub witaminy B3, ponieważ mają one bezpośredni wpływ na poziom cukru we krwi i powodują jego wahania. Ponadto, skok insuliny nie jest idealny dla diabetyków.
Autor
Aleksandra Bluszcz
Redakcja dabrowskiejdieta.pl
Polecamy
Najnowsze
Spożywanie tych pokarmów po treningu może zwiększyć Twoje wyniki
Rozbiłeś sesję na siłowni i potrzebujesz pożywienia. Jasne, wszyscy wiemy, że duża porcja frytek nie jest idealna, ale spośród wielu... [...]
Komentarze (0)