Podajemy te przepisy na naleśniki białkowe w sam raz na Dzień Naleśnika. Dzięki dodatkowi białka i pełnowartościowych składników, te naleśniki są prawdziwym paliwem treningowym.
Szef kuchni THR1VE, Lars Oddershede, stworzył dwa przepisy na naleśniki proteinowe na następny brunch. Jeden przepis jest inspirowany naszym własnym Power Pancakes. Drugi to po prostu pyszna wersja, która wykorzystuje tylko kilka składników. Obydwa zawierają białko w proszku, które zmienia ten weekendowy niezbędnik w paliwo treningowe!
Nasza najlepsza rada dotycząca puszystych naleśników proteinowych to nie mieszać zbytnio mokrych i suchych składników. Spróbuj oprzeć się chęci ciągłego mieszania! Dobrze jest, jeśli w cieście jest kilka grudek - dzięki temu powstanie lepszy naleśnik.
Ciesz się tymi pysznymi przepisami - podaj je w ramach brunchu lub po prostu zrób je dla siebie!
Naleśniki proteinowe z mączką migdałową
Obsługuje 2
Składniki
- 1 łyżka ghee, plus dodatkowa do gotowania
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- 1 łyżka waniliowego białka w proszku, my używamy THR1VE Lean Protein
- 1 łyżka mączki migdałowej
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- Owoce i jogurt kokosowy, do podania
Instrukcje
- Roztopimy ghee w małym garnku lub w mikrofalówce. Jajko, miód i roztopiony ghee ubijać przez 2 minuty. Dodamy mleko migdałowe. Wskazówka - jeśli twój miód jest stały, możesz go podgrzać z ghee, aby łatwiej było go ubić.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, białko w proszku, mączkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Używając sita, przesiej i delikatnie złóż suche składniki, aż do ich połączenia.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię ghee lub masłem. Dodaj dużą łyżkę mieszanki na patelnię i spłaszcz ją grzbietem łyżki. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, delikatnie przewracając, aby się nie połamały, lub do momentu, gdy będą ugotowane. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotuj partiami, aż cała mieszanka zostanie zużyta. Podawać z owocami i jogurtem kokosowym.
Proste naleśniki proteinowe
Obsługuje 2
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej samoistnej - lub zastąpić mąką kokosową i szczyptą proszku do pieczenia
- 1 łyżka waniliowego białka w proszku, my używamy THR1VE Lean Protein
- Masło do smażenia
- Owoce i jogurt, do podania
- Instrukcje
- Jajko, syrop klonowy i jogurt grecki ubijamy w misce przez 1-2 minuty lub do połączenia.
- Dodaj mąkę i białko w proszku. Pozostawimy na 5-10 minut przed gotowaniem.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię masłem. Dodaj ¼ filiżanki mieszanki na patelnię. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, lub do momentu, gdy będą usmażone. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gotuj partiami, aż cała mieszanka zostanie zużyta. Podawać z owocami i jogurtem kokosowym.
O Larsie
Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.
Autor
Natasza Jakubowska
Redakcja dabrowskiejdieta.pl
Polecamy
Najnowsze
Spożywanie tych pokarmów po treningu może zwiększyć Twoje wyniki
Rozbiłeś sesję na siłowni i potrzebujesz pożywienia. Jasne, wszyscy wiemy, że duża porcja frytek nie jest idealna, ale spośród wielu... [...]
Komentarze (0)