Suplementy witaminy D: Zastosowanie, korzyści i skutki uboczne

Witamina D, zwana popularnie "witaminą słońca", jest witaminą niezbędną dla organizmu. Pomaga regulować wchłanianie fosforu i wapnia. Ponadto odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu stanom zapalnym w organizmie. Jednak witaminę D można rozumieć bardziej jako hormon niż witaminę. Wynika to ze zdolności naszego organizmu do wytwarzania witaminy D z cholesterolu. Proces ten wymaga jednak codziennej dawki światła słonecznego. Dlatego codzienne spędzanie czasu na słońcu może pomóc nam w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Niedobór witaminy D jest jednak poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie, dlatego ludzie decydują się na spożywanie suplementów witaminy D.

Jest to tak powszechne, że duża część populacji wymaga suplementów, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Według badań, ponad milion osób na całym świecie ma obniżony poziom witaminy D, a 50% populacji cierpi na jej niedobór. Witamina D jest obecna w bardzo niskich stężeniach w naszej żywności. Dlatego nie jest wystarczająca do zaspokojenia naszego dziennego zapotrzebowania. Z tego powodu większość ludzi potrzebuje suplementów witaminy D, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie.

Witamina D utrzymuje i przywraca właściwy poziom odżywienia organizmu oraz utrzymuje go w zdrowiu. Jednak osoby, które nie mają wystarczającej ekspozycji na słońce, wymagają suplementów witaminy D. Jeśli więc zastanawiasz się, czy potrzebujesz suplementów witaminy D, ten artykuł pomoże Ci uzyskać nieco (lepszą) jasność.

Co to jest witamina D?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Dlatego organizm potrzebuje odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczów, aby ją przyswoić. Nasz organizm potrzebuje jej do utrzymania zdrowych kości oraz do wchłaniania wapnia i fosforu z jelita cienkiego.

Jak wynika z badań, u osób z niedoborem witaminy D mogą pojawić się kruche, miękkie i słabe kości. Co więcej, niedobór tej witaminy może być również odpowiedzialny za rozwój krzywicy u dzieci i osteomalacji u dorosłych.

Rodzaje witaminy D

Istnieje pięć form witaminy D: D1, D2, D3, D4 i D5. Jednak najważniejszymi formami witaminy D dla organizmu człowieka są witamina D2 i D3.

Witamina D2 (Ergokalcyferol)

Witamina D2 pochodzi z pokarmów pochodzenia roślinnego, takich jak grzyby, które otrzymują wystarczającą ilość światła słonecznego. Pokarmy te są najbogatszym źródłem witaminy D dla wegetarian.

Witamina D3 (cholekalcyferol)

Witamina D3 jest obecna w takich źródłach żywności jak ryby. Nasza skóra również wytwarza witaminę D3 z cholesterolu obecnego w organizmie w obecności światła słonecznego.

Obie witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Suplementy obu rodzajów witaminy D, tj. witaminy D2 i witaminy D3, są dostępne bez recepty i można je kupić bez recepty. Metaanaliza sugeruje, że witamina D3 jest najchętniej wybieranym suplementem witaminy D. Jest ona łatwiej przyswajalną formą. Jednak wegetarianie nadal preferują witaminę D2 zamiast D3.

Zapotrzebowanie na witaminę D

Standardową jednostką miary spożycia witaminy D są jednostki międzynarodowe (IU) lub mikrogramy (mcg). 40 IU witaminy D odpowiada 1mcg. Nasz organizm potrzebuje witaminy D każdego dnia. Zgodnie z badaniami, średnie zapotrzebowanie na witaminę D wynosi:

  • Niemowlęta: Od urodzenia do 12 miesięcy: 10 mcg lub 400 IU
  • Dzieci i młodzież: 1-18 lat: 15 mcg lub 600 j.m.
  • Dorośli: 19-70 lat: 15 mcg lub 600 j.m.
  • Dorośli: Powyżej 71 lat: 20 mcg lub 800 j.m.
  • Kobiety w ciąży lub karmiące piersią: 15 mcg lub 600 j.m.

Witamina D: Funkcje

Kiedy cholesterol obecny w naszym organizmie przekształca się w witaminę D, pomaga ona w pełnieniu różnych funkcji:

  • Witamina D zapobiega zaburzeniom nastroju, takim jak wahania nastroju i depresja.
  • Zmniejsza ryzyko złamań i deformacji kości poprzez regulację poziomu wapnia i fosforu w organizmie.
  • Witamina D reguluje poziom cukru we krwi w organizmie.
  • Utrzymuje również prawidłowy poziom cholesterolu.
  • Reguluje funkcje mięśni i nerwów.

Suplementy witaminy D

Witaminę D można pozyskać głównie z trzech źródeł: skóry, diety i suplementów witaminy D. Ponieważ większość z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D z naturalnych źródeł, niezbędne jest stosowanie suplementów. Codzienne przyjmowanie tych suplementów jest bardziej skuteczne niż przyjmowanie ich co miesiąc lub co tydzień. Suplementy te są niezawodnym i skutecznym sposobem zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu poprzez zaspokojenie jego zapotrzebowania na witaminę D.

Oznaki, że potrzebujesz suplementów witaminy D

W przypadku zdiagnozowania niedoboru witaminy D konieczne może być stosowanie suplementów witaminy D. Jednak zanim zdecydujesz się na przyjmowanie jakichkolwiek suplementów, lepiej skonsultuj się z lekarzem i zbadaj poziom cukru we krwi. Potrzeba suplementacji może pojawić się w przypadku częstego występowania następujących objawów:

  • Uczucie senności lub zmęczenia
  • Ból pleców i stawów
  • Wypadanie włosów
  • Zaburzenia nastroju
  • Bóle głowy

Korzyści i zastosowania suplementów witaminy D

Suplementy witaminy D odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Pomagają one w prawidłowym funkcjonowaniu komórek, nerwów i mięśni. Oto zastosowania i korzyści płynące ze stosowania suplementów witaminy D:

Wzmacnia kości i mięśnie

Według badań, witamina D pomaga regulować poziom wapnia. Odgrywa ona istotną rolę we wzmacnianiu kości i mięśni w naszym organizmie. Witamina D wchłania również wapń i fosfor w jelicie cienkim. Jeden z suplementów witaminy D, tj. kalcytriol, zwiększa stężenie wapnia we krwi u osób z niskim poziomem hormonu przytarczyc.

Wspomaga zdrową ciążę

Zgodnie z badaniami, niedobór witaminy D u kobiet w ciąży prowadzi zazwyczaj do stanu przedrzucawkowego i przedwczesnego porodu. Może to prowadzić do wielu komplikacji. Z drugiej strony, suplementacja witaminy D w czasie ciąży poprawia status witaminy D u kobiet i poprawia stan zdrowia matki i niemowlęcia.

Wspomaga wzrost niemowląt

Jak wynika z badań, witamina D pomaga w budowie mocnych zębów i kości u dzieci. Co więcej, suplementy witaminy D pomagają także zapobiegać krzywicy u dzieci.

Wspomaga zdrowie psychiczne

Badania sugerują, że niski poziom witaminy D w naszym organizmie może prowadzić do różnych zaburzeń nastroju i depresji. Dlatego optymalny poziom witaminy D dzięki suplementom witaminy D może poprawić zdrowie psychiczne i regulować nastrój.

Zwiększa odporność organizmu

Receptory witaminy D są obecne na powierzchni białych krwinek w naszym organizmie. Zgodnie z wynikami badań, pomaga ona wzmocnić odporność poprzez zwalczanie szkodliwych wirusów i bakterii. Dlatego też wiadomo, że suplementy witaminy D zwiększają odporność organizmu.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy

Badania wykazują, że witamina D pomaga regulować poziom insuliny. Wysoki poziom insuliny w organizmie może być przyczyną cukrzycy. Ponadto, suplementy witaminy D utrzymują równowagę poziomu glukozy w organizmie. W rezultacie pomagają one obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Środki ostrożności

Oto kilka środków ostrożności, których należy przestrzegać podczas przyjmowania suplementów witaminy D:

  • Zaleca się zachowanie 2-godzinnego odstępu pomiędzy przyjmowaniem leków na inne schorzenia a przyjmowaniem suplementów witaminy D. Pomaga to uniknąć negatywnych interakcji pomiędzy lekami w organizmie.
  • Należy unikać spożywania alkoholu podczas przyjmowania suplementów witaminy D, ponieważ zmniejsza on skuteczność jej działania.
  • Dzienna dawka witaminy D nie powinna przekraczać 4000 IU.
  • Zaleca się przyjmowanie suplementów witaminy D wraz z jedzeniem, a nie na pusty żołądek.
  • Jeśli dana osoba jest w wieku powyżej 50 lat lub cierpi na osteoporozę, dzienna dawka suplementów witaminy D powinna wynosić od 800 IU do 1000 IU.

Możliwe skutki uboczne

Suplementy witaminy D są generalnie bezpieczne, jeśli są przyjmowane w zalecanych ilościach. Jeśli jednak przyjmujesz je w większych ilościach przez dłuższy czas, suplementy te mogą powodować pewne skutki uboczne wynikające z toksyczności witaminy D.

Hiperkalcemia

Hiperkalcemia to stan, który rozwija się z powodu nadmiaru wapnia we krwi. Występuje ona w wyniku nadmiernego spożycia witaminy D.

Witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia z organizmu. Jednakże, gdy poziom wapnia przekroczy wartość progową, może wystąpić hiperkalcemia. Wartość progowa wynosi 0,104 mg/mL lub 10,4 mg wapnia na decylitr krwi.

Wysoki poziom wapnia w organizmie może również powodować utratę apetytu, osłabienie mięśni, zmniejszenie refleksu, bóle mięśni i stawów. Może również prowadzić do takich problemów, jak dezorientacja, zaburzenia myślenia, drażliwość, niepokój itp.

Uszkodzenie nerek

Wapń we krwi może łączyć się z fosforanami, tworząc kryształy, które odkładają się w tkankach. Tkanki te mogą powodować uszkodzenia narządów. Na przykład, nadmierne spożycie witaminy D może spowodować odkładanie się wapnia w nerkach. Kiedy złogi wapnia gromadzą się w tkankach nerek, mogą powodować nefrokalcynozę. Jest to schorzenie, które może prowadzić do niewydolności nerek.

Problemy z sercem

Skrajna hiperkalcemia spowodowana nadmiarem witaminy D może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie komórek obecnych w sercu. W rezultacie powoduje to nieregularne bicie serca, prowadząc do jego zablokowania i zawału.

Uszkodzenie płuc

Wysoki poziom witaminy D może powodować odkładanie się wapnia i fosforanów w tkankach. Te złogi wapnia i fosforanu mogą upośledzać funkcjonowanie płuc. Może to powodować bóle w klatce piersiowej, problemy z oddychaniem i uporczywy kaszel. Dlatego też stosowanie dużych dawek suplementów witaminy D może prowadzić do znacznego uszkodzenia płuc.

Wpływ na zdrowie psychiczne

Hiperkalcemia może wpływać na stan psychiczny człowieka. Główną przyczyną hiperkalcemii jest nadmierne spożycie witaminy D. Dlatego duże spożycie suplementów witaminy D może prowadzić do poważnych zmian nastroju i wywoływać depresję.

Kruchość kości i ból

Przy nadmiarze wapnia w organizmie minerały zawarte w kościach nie łączą się skutecznie z obecnymi w nich hormonami. W rezultacie może to prowadzić do bólu kości, silnych bólów stawów i pochylonej postawy. Najlepszym sposobem na uniknięcie skutków ubocznych jest ograniczenie suplementacji witaminą D.

Światło słoneczne: Naturalne źródło witaminy D

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca. Pod wpływem światła słonecznego skóra może wytwarzać witaminę D przy pomocy cholesterolu znajdującego się w organizmie. Najlepszą porą na kontakt ze światłem słonecznym są godziny poranne (9:30-10:30) i wieczorne (16:30-18:30), kiedy słońce znajduje się w najwyższym punkcie. W związku z tym w południe organizm może skutecznie syntetyzować witaminę D.

Melanina określa kolor skóry. Osoby o ciemnej karnacji mają zwykle więcej melaniny niż osoby o jasnej karnacji. Kolor skóry ma również wpływ na produkcję witaminy D. Na przykład, ciemna skóra wytwarza mniej witaminy D niż jasna. Dzieje się tak dlatego, że nadmiar melaniny w ciemnej skórze blokuje wchłanianie witaminy D z promieni słonecznych. Dlatego osoby o ciemnej karnacji muszą spędzać więcej czasu na słońcu niż osoby o jasnej karnacji, aby uzyskać taką samą ilość witaminy D.

Osoby o ciemnej karnacji i osoby mieszkające w zimnych rejonach nie mają wystarczającej ilości światła słonecznego.

W związku z tym, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na witaminę D, polegają na produktach spożywczych i suplementach.

Żywność bogata w witaminę D

Długotrwała ekspozycja na słońce może powodować oparzenia słoneczne i zwiększać ryzyko zachorowania na raka skóry. Dlatego też nie można zaspokoić swojego zapotrzebowania na witaminę D wyłącznie dzięki światłu słonecznemu. Mimo że żywność stanowi zaledwie 10% całkowitej ilości witaminy D obecnej w naszym organizmie, część witaminy D możemy pozyskać z pożywienia. Resztę możemy pozyskać ze światła słonecznego i suplementów.

Zarówno żywność wegetariańska, jak i niewegetariańska zawiera witaminę D.

Źródła wegetariańskie

Wegetarianie mogą wybrać następujące źródła żywności, aby zaspokoić część zapotrzebowania organizmu na witaminę D.

Grzyby

Pieczarki są jedynym warzywem zawierającym duże ilości witaminy D. Wynika to z dużej ekspozycji na światło słoneczne. Sto gramów pieczarek zawiera 1136 IU witaminy D.

Wzmocniony sok pomarańczowy

Pomarańcze są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają naszemu organizmowi zwalczać infekcje. Zapobiegają również uszkodzeniom komórek. Ponadto pomarańcze są niezwykle bogate w witaminę D. Szklanka wzmocnionego soku pomarańczowego zawiera do 137 j.m. witaminy D.

Wzmocniony jogurt

Wzmocniony jogurt może dostarczyć od 10 do 20% potrzebnej witaminy D. Dostarcza on 80-120 j.m. witaminy D. Dostarcza on 80-120 j.m. witaminy D. Jogurt jest również korzystny dla zdrowia jelit.

Ser

Sery zawierają dużo białka, witamin, fosforu, tłuszczu i wapnia. Sto gramów sera cheddar zawiera do 24 IU witaminy D, ser szwajcarski zawiera 20 IU witaminy D, a feta - 16 IU. Jest to dobre źródło witaminy D, a przy tym jest smaczne.

Mleko krowie

Bogatym źródłem witaminy D jest także mleko krowie. Szklanka mleka zawiera do 100 j.m. witaminy D.

Źródła pokarmów niewegetariańskich

Oprócz suplementów witaminy D osoby niebędące wegetarianami mogą spożywać następujące pokarmy bogate w witaminę D, aby uregulować swój poziom odżywienia.

Jaja

Żółtko jaja jest bardzo pożywne i stanowi doskonałe źródło witaminy D. Jedno żółtko jaja zawiera do 41 IU witaminy D. Jaja są bogate w wapń, cynk, białko i inne niezbędne minerały.

Olej z wątroby dorsza

Olej z wątroby dorsza jest doskonałym źródłem witaminy D. Jest również bardzo bogaty w witaminę A. Jedna łyżeczka oleju z wątroby dorsza zaspokaja do 113% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.

Łosoś

Łosoś jest bogaty w witaminę D. Jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i zawiera wysokiej jakości chude białko. Gotowany łosoś zawiera do 447 IU witaminy D.

Podsumowanie

Witamina D, "witamina słońca", jest witaminą niezbędną dla organizmu. Ponieważ jednak nie otrzymujemy wystarczającej ilości witaminy D z naturalnych źródeł, spożywanie suplementów witaminy D może zaspokoić nasze potrzeby. Suplementy te pomagają utrzymać optymalny poziom witaminy D i zapewniają regulację poziomu wapnia i fosforu w jelicie cienkim. Jednak nadmiar witaminy D w organizmie jest również szkodliwy i może powodować hiperkalcemię, prowadzącą do uszkodzenia nerek i płuc. Ponadto może mieć również wpływ na zdrowie psychiczne. Dlatego też, jeśli zdecydujesz się na przyjmowanie suplementów, skonsultuj się wcześniej z lekarzem, aby wybrać suplement, który będzie najlepiej dostosowany do potrzeb Twojego organizmu.

Witamina D jest łatwiej przyswajalna z tłuszczami obecnymi w naszym organizmie. Dlatego lepiej jest przyjmować suplementy witaminy D po największym posiłku w ciągu dnia. Nie ma znaczenia, czy jest to śniadanie, obiad, czy kolacja. Suplementy witaminy D są dostępne w postaci płynów, kapsułek, gumek do żucia lub tabletek do żucia.

Często zadawane pytania

Q. Czy można przyjmować witaminę D codziennie?

A. Tak. Nasz organizm potrzebuje witaminy D do wykonywania różnych funkcji. Dlatego powinniśmy dbać o regularne spożycie witaminy D w naszym organizmie. Jednak przyjmowanie suplementów z witaminą D należy rozpocząć dopiero po konsultacji z lekarzem specjalistą.

Q. Czy przyjmowanie suplementu witaminy D jest bezpieczne?

A. Suplementy witaminy D są bezpieczne, jeśli są spożywane w odpowiednich ilościach. Jednak nadmierne spożycie może prowadzić do gromadzenia się wapnia w organizmie, co może być szkodliwe. Może to prowadzić do takich problemów, jak hiperkalcemia, uszkodzenie płuc i nerek.

Q. Jaką dawkę witaminy D należy przyjmować każdego dnia?

A. Zależy to od wieku i płci danej osoby. W przypadku osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie wynosi 600-800 j.m. Aby poznać swoje dokładne zapotrzebowanie na witaminę D, zapoznaj się z wykresem zamieszczonym w artykule.

Q. Jakie są najlepsze tabletki z witaminą D?

A. Najczęściej stosowanymi tabletkami zawierającymi witaminę D są tabletki z witaminą D2 i D3. Należy jednak spożywać tabletki przepisane przez lekarza. Lekarz zna Twoje zapotrzebowanie i stan zdrowia. W związku z tym zaleci tabletki, które najlepiej odpowiadają potrzebom pacjenta. Ponadto nigdy nie należy spożywać więcej niż 4000 j.m. witaminy D, chyba że zaleci to lekarz.

Q. Kiedy należy przyjmować witaminę D rano czy wieczorem?

A. Suplementy witaminy D należy zawsze spożywać po najobfitszym posiłku w ciągu dnia. Dzieje się tak dlatego, że Twój organizm wchłania witaminę D z pomocą tłuszczów znajdujących się w Twoim ciele. Dlatego należy przyjmować witaminę D po spożyciu posiłku zawierającego dużą ilość tłuszczów. Może to być zarówno śniadanie, obiad, jak i kolacja.

Q. Jak rozpoznać, że masz niski poziom witaminy D?

A. Lekarz może zdiagnozować niedobór witaminy D, wykonując badanie diagnostyczne poziomu glukozy we krwi. Jeśli jednak często odczuwasz senność lub zmęczenie, masz bóle pleców lub stawów, wypadają Ci włosy, masz zaburzenia nastroju i bóle głowy, bardziej prawdopodobne jest, że cierpisz na niedobór witaminy D.

Q. Jak mogę zwiększyć poziom witaminy D?

A. Światło słoneczne jest naturalnym źródłem przyswajania witaminy D. Możesz więc zwiększyć poziom witaminy D, spędzając codziennie trochę czasu na słońcu. Możesz również włączyć do diety takie źródła, jak ryby, grzyby itp. Jednak najlepszym sposobem na zwiększenie spożycia witaminy D jest przyjmowanie suplementów po konsultacji z lekarzem.

Q. Czy lepiej przyjmować witaminę D codziennie czy raz w tygodniu?

A. Możesz codziennie przyjmować zewnętrzne źródła witaminy D, takie jak światło słoneczne, oraz źródła dietetyczne, takie jak ryby i grzyby. Jeśli jednak przyjmujesz suplementy, zalecane jest stosowanie się do zaleceń lekarza i przestrzeganie dawkowania. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest przyjmować suplementy codziennie, a nie co tydzień lub co miesiąc.

Q. Które owoce są bogate w witaminę D?

A. Wiele owoców jest bogatych w witaminę D. Jednak według międzynarodowych jednostek, pomarańcza ma najwyższe stężenie witaminy D wśród owoców. Dlatego też wzbogacony sok pomarańczowy jest najlepszym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminę D poprzez owoce.

Q. Jaka jest różnica między witaminą D a witaminą D3?

A. Istnieją dwa źródła witaminy D w naszym organizmie - witamina D2 i D3. Oba są formami witaminy D. Nie ma więc między nimi istotnej różnicy. Jednak witamina D3 jest lepiej przyswajalną formą witaminy D.

Q. Czy powinienem przyjmować witaminę D czy D3?

A. Właściwa dawka witaminy jest ważniejsza niż rodzaj witaminy D, którą otrzymujesz. Zapewni ona, że jej poziom będzie w odpowiednim zakresie, co pozwoli uniknąć niedoborów. Większość ekspertów zaleca od 600 do 800 j.m. witaminy D dziennie. Jednak witamina D3 jest lepszym rozwiązaniem w przypadku suplementów, ponieważ jest łatwo przyswajalna.

Q. Kto nie powinien przyjmować witaminy D3?

A. Zaleca się, aby osoby z chorobami nerek i serca skonsultowały się z lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów witaminy D. Ponadto osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny ograniczyć suplementację witaminą D3, ponieważ może ona nasilać tworzenie się kamieni.

Q. Czy przyjmowanie witaminy D ma skutki uboczne?

A. Suplementy witaminy D są bezpieczne, jeśli są spożywane w zalecanych dawkach. Jednak nadmierne spożycie może powodować skutki uboczne, takie jak problemy z płucami i nerkami, hiperkalcemia, zaburzenia nastroju itp.

Q. Jakie produkty spożywcze są bogate w witaminę D?

A. Chociaż żywność dostarcza tylko 10% witaminy D, niektóre owoce mogą pomóc nam w pokryciu zapotrzebowania na witaminę D. Na przykład wzbogacony sok pomarańczowy, jogurty i sery, ryby, olej z wątroby dorsza i łosoś są pokarmami bogatymi w witaminę D.

Q. Czy banany zawierają witaminę D?

A. Banany nie zawierają witaminy D. Zawierają jednak magnez, który odgrywa istotną rolę w aktywacji witaminy D w organizmie człowieka.

Q. Co jest szybkim źródłem witaminy D?

A. Światło słoneczne jest najskuteczniejszym i najszybszym źródłem witaminy D. Skóra absorbuje witaminę D ze światła słonecznego i uzupełnia jej niedobory.

Q. Czy marchew ma witaminę D?

A. Nie. Marchew nie zawiera witaminy D. Jest natomiast bogatym źródłem witaminy C i witaminy A, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Na przykład poprawiają wzrok, zapobiegają nowotworom, pomagają schudnąć itd.

Q. Czy jabłka mają witaminę D?

A. Nie, jabłka nie zawierają witaminy D. Są jednak jednym z najbardziej pożywnych owoców, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają trawienie itd.

Q. Czy migdały zawierają witaminę D?

A. Nie, migdały nie zawierają witaminy D. Żadne z orzechów i nasion, takich jak migdały, orzechy włoskie itp. nie zawierają witaminy D.

Q. Jaki napój ma najwięcej witaminy D?

A. Wzmocniony sok pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy D. Szklanka wzmocnionego soku pomarańczowego zawiera do 137 IU witaminy D

Autor

Aleksandra Bluszcz

Redakcja dabrowskiejdieta.pl

Zobacz również

E-mail: kontakt@dabrowskiejdieta.pl

Witaj na naszym blogu żywieniowym! Sprawdź nasze artykuły i porady dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowych nawyków żywieniowych, a także wszelkiego rodzaju diety i porady zdrowotne. Zapraszamy do lektury!