Spróbuj tego niskowęglowodanowego zielonego shakshuka na następny brunch

Pożywna shakshuka to idealny brunch w wersji low-carb.

Shakshuka jest tak zdrowym i obfitym posiłkiem. Warto mieć ją w swoim repertuarze, ponieważ można ją podać na śniadanie, lunch lub kolację. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki (hi, pół cebuli i garść smutnej zieleniny).

To klasyczne danie jest podstawą izraelskiego śniadania i uważa się, że pochodzi z Afryki Północnej. Zazwyczaj shakshuka przygotowywana jest na bazie gęstych pomidorów. Cebula i czosnek zmiękczane są na patelni z dodatkiem ziemistych przypraw, a następnie do mieszanki dodaje się pomidory i gotuje na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Crack w niektórych jaj i masz, err, pęknięcie naczynia.

Uwielbiamy oryginalną wersję pomidorową, ale my nadaliśmy temu klasykowi zielonego charakteru. To danie jest naprawdę pyszne, podawane z chlebem pita, aby wchłonąć soki. Ale jeśli stosujesz dietę low-carb lub keto, możesz po prostu pominąć chleb i będziesz mieć idealne danie o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów.

Low-Carb Green Shakshuka

Serwuje 2

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego, ghee lub masła
  • 1 mała brązowa cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 małe czerwone chili, pozbawione pestek i grubo posiekane
  • 4-6 filiżanek zieleniny, grubo posiekanej (jarmuż, szpinak)
  • ½ szklanki bulionu kostnego (opcjonalnie)
  • 6 jaj (ekologicznych lub biodynamicznych)
  • ½ pęczka pietruszki, grubo posiekanej
  • Sól morska
  • Czarny pieprz

Instrukcje

  1. Na dużej patelni rozgrzejemy olej kokosowy, ghee lub masło na średnim ogniu. Dodamy cebulę, czosnek i chili. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać zieleninę.
  2. Gotuj zieleninę przez 60 sekund przed dodaniem bulionu kostnego (opcjonalnie). Gotuj przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż zielenina zmięknie.
  3. Zrób 6 małych wgłębień w warzywach, a następnie włóż do nich jajka. Nie przejmuj się, jeśli białko znajdzie się w warzywach - pomoże to związać danie!
  4. Gotuj przez kilka minut lub do momentu, gdy żółtka będą ugotowane zgodnie z Twoimi upodobaniami. Posyp natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj z patelni.

Znajdź ten przepis i wiele innych w naszej książce kucharskiej THR1VE! Zawiera ona mnóstwo opcji o niskiej zawartości węglowodanów dla zdrowych smakoszy.

Opracowanie przepisu: Josh Sparks & Scott Gooding
Fotochef: Scott Gooding
Zdjęcia, stylizacja i projekt: Steph Sparks

Autor

Aleksandra Bluszcz

Redakcja dabrowskiejdieta.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

E-mail: kontakt@dabrowskiejdieta.pl

Witaj na naszym blogu żywieniowym! Sprawdź nasze artykuły i porady dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowych nawyków żywieniowych, a także wszelkiego rodzaju diety i porady zdrowotne. Zapraszamy do lektury!