Liczi: korzyści, składniki odżywcze i zastosowania

Liczi to okrągły, soczysty owoc letni o półprzezroczystym lub białym miąższu i różowawej skórce zewnętrznej. Podkreśla smak koktajli i aromatycznych potraw. Oprócz świeżych owoców liczi na surowo, można spożywać również liczi suszone oraz te konserwowane w postaci syropów w puszkach. W kuchni chińskiej liczi dodaje się do potraw na bazie ryb i mięsa. Ponadto ten sezonowy owoc jest podstawą letniego jadłospisu, który dodaje energii i nawadnia organizm.

Obecnie rynki globalne i lokalne koncentrują się na wprowadzaniu do swojej oferty superżywności. Superfood to określenie żywności o wysokiej gęstości odżywczej i minimalnej lub zdrowej kaloryczności. Na przykład liczi, naukowo określane jako Litchi Chinensis, to tropikalny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, Tajwanu i Chin. Pisze się go również jako litchi. Spośród setek promowanych superfoods liczi zalicza się do najlepszych ze względu na bogatą zawartość witamin, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych.

Czasami ludzie mylą liczi z rambutanem. Jednak te dwa owoce tropikalne różnią się od siebie, mimo że są nazywane kuzynami. Liczi ma smak winogronowy lub kwiatowy, natomiast rambutan jest bardziej kremowy i ma posmak kwaskowatości. Oba owoce mają biały miąższ, ale rambutan ma na zewnętrznej stronie skórki wypustki przypominające włoski. Z drugiej strony, liczi jest nieco mniejsze od rambutanu. Mimo to oba owoce mają podobną zawartość minerałów, witamin, błonnika, cukru i przeciwutleniaczy.

Wartość odżywcza liczi

100 gramów świeżego liczi zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Kalorie: 66 kcal
  • Białko: 0.83 g
  • Tłuszcz: 0,44 g
  • Błonnik: 1,3 g
  • Węglowodany: 16.5 g

Witaminy i składniki mineralne

Liczi zawiera również spore ilości mikroskładników odżywczych.

  • Potas: 171 mg
  • Witamina C: 71,5 mg
  • Fosfor: 31 g
  • Magnez: 10 mg
  • Żelazo: 0,31 mg
  • Cynk: 0,07 mg
  • Selen: 0,6 µg
  • Wapń: 5 mg

Liczi: Wartości odżywcze

1. Dobre źródło miedzi

Liczi oferuje przyzwoitą ilość miedzi. Zawiera prawie 16% zalecanego dziennego spożycia (RDA) miedzi.

2. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Owocnia liczi jest bogata w flawonoid o nazwie epikatechina. Jest to roślinny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

3. Wspaniały przeciwutleniacz

Owoce liczi są źródłem rutyny, glikozydu flawonoidowego. Działa ona jako przeciwutleniacz i może chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca.

4. Dobre dla skóry

Ekstrakt z liczi lub skórka liczi jest dobrym źródłem oligonolu. Jest to polifenol o niskiej masie cząsteczkowej. Dlatego większość suplementów diety zawierających liczi zawiera oligonol, aby poprawić ich właściwości przeciwutleniające.

Korzyści zdrowotne płynące z liczi

1. Korzyści z odchudzaniaLiczyny

zawierają błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze i wodę. Zawierają minimalną ilość kalorii i śladowe ilości tłuszczu. Badania sugerują, że błonnik pokarmowy zawarty w liczi może pomóc w utracie wagi. Ponadto spożywanie liczi może regulować wypróżnienia i poprawiać trawienie. Liczi mają słodki, aromatyczny smak, dzięki czemu stanowią zdrowszą alternatywę dla słodkich przekąsek.

Zaparcia mogą być jedną z przeszkód na drodze do utraty wagi. Owoce liczi mogą pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Liczi jest dobrym źródłem błonnika, który ma działanie przeczyszczające, ponieważ zwiększa objętość stolca i zapewnia jego płynne oddawanie. Co więcej, po spożyciu liczi możesz poczuć się bardziej energiczny, ponieważ mają one zdolność regulowania ciśnienia krwi. Pamiętaj, że osobie z odpowiednią ilością energii łatwiej jest wykonywać ćwiczenia fizyczne, co sprzyja utracie wagi.

2. Korzystny wpływ liczi na zdrowie skóry

Sok z liczi jest doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C, oligonolu i polifenoli. Te substancje biochemiczne są przeciwutleniaczami, które pomagają usuwać przebarwienia, pozostawiając czystą skórę. Wyciąg z liczi może służyć jako skuteczny lek na stany zapalne skóry i ślady po trądziku. Połączone działanie witaminy C i witaminy E spowalnia proces starzenia się skóry. Badania wykazały, że przeciwutleniacze obecne w liczi mogą zmniejszać szkodliwy wpływ słońca na skórę.

Z wiekiem Twój organizm zaczyna uwalniać więcej wolnych rodników. Powodują one powstawanie zmarszczek, uszkadzając skórę. Przeciwutleniacze zawarte w liczi łączą się z tymi szkodliwymi wolnymi rodnikami i ograniczają ich szkodliwe działanie.

3. Wspomaga wzrost włosówNasze włosy

są stale narażone na działanie zanieczyszczeń i stresu, co powoduje ich osłabienie. Liczi, stosowane miejscowo, odżywiają mieszki włosowe. Badania wykazały, że peptydy miedzi obecne w liczi prowadzą do powiększenia mieszków włosowych, a następnie do zmniejszenia fazy spoczynku wzrostu włosów.

Witamina C dostarczana przez owoce liczi może spowodować lepsze ukrwienie mieszków włosowych, co sprzyja wzrostowi włosów. Stosowanie miąższu liczi może również pomóc w przywróceniu włosom blasku. Może nawet zachować naturalny kolor włosów.

4. Liczi zapobiega zaćmie

Liczy to moc fitochemikaliów, które wykazują właściwości antyneoplastyczne. W rezultacie pomagają zapobiegać nieprawidłowemu rozwojowi komórek i zaćmie. Większość starszych osób dorosłych jest narażona na ryzyko wystąpienia zaćmy, czyli zaburzeń widzenia spowodowanych zmętnieniem soczewki oka.

Badania wykazują, że poziom witaminy C w liczi może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy poprzez redukcję uszkodzeń oksydacyjnych powodowanych przez wolne rodniki.

5. PrzeciwnowotworoweJedną

z najważniejszych

korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania liczi jest ich działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że włączenie do codziennej diety ekstraktów z liczi, takich jak sok z tego owocu, może dostarczyć organizmowi silnych flawonoidów i przeciwutleniaczy. Ponadto mają one działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi.

Inne substancje fitochemiczne, takie jak proantocyjanidyny i polifenole, neutralizują wolne rodniki. W rezultacie chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Nasiona liczi przyczyniają się do leczenia raka, ponieważ są bardzo bogate w polifenole. Są to związki pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym.

6. Dobre dla nerekWyciąg

z

liści liczi zawiera przede wszystkim silne właściwości przeciwzapalne, które pomagają w rozpuszczaniu kamieni nerkowych. Wspomaga także sprawne funkcjonowanie pęcherza moczowego i eliminuje toksyny.

Przegląd badań sugeruje, że liście liczi mogą również poprawić funkcjonowanie nerek poprzez zmniejszenie zawartości kwasu moczowego i kreatyniny. Co więcej, związki polifenolowe zawarte w liczi mają właściwości nefroprotekcyjne.

7. Wzmacnia kości

Spożywanie liczi poprawia stan kości. Liczi jest bogate w żelazo, miedź, mangan, fosfor i magnez. Minerały te zwiększają wchłanianie wapnia w kościach, dzięki czemu stają się one mocniejsze i zdrowsze. Dlatego też jedzenie liczi korzystnie wpływa na rozwój kości u rosnących dzieci.

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem liczi

1. Lemoniada z liczi

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Serwuje się: 1

Składniki

  • Liczi (obrane i pozbawione pestek): 2
  • Woda: 1 filiżanka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Organiczny surowy miód: 1 łyżka (opcjonalnie)

Sposób

  1. Zmiksuj liczi do uzyskania puree.
  2. Dodaj do przecieru wodę, surowy miód i sok z cytryny. Wymieszaj za pomocą blendera lub shakera.
  3. W razie potrzeby podawaj z kostkami lodu.

2. Mrożona herbata z liczi (Lychee Iced Tea)

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Serwuje się: 1

Składniki

  • Woda: 1 filiżanka
  • Czarna herbata w proszku: 5 g
  • Liczi (pokruszone lub w postaci puree) - 15 g
  • Kostki lodu: 5
  • Organiczny surowy miód: 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę i dodaj czarną herbatę w proszku. Parz przez 5-7 minut.
  2. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedź.
  3. Dodaj do herbaty rozgniecione lub puree z liczi i miód. Można dodać więcej lub mniej naturalnego słodzika, w zależności od upodobań.
  4. Wypełnić szklankę kostkami lodu i zalać herbatą z liczi. Podawać schłodzoną.

Potencjalne minusy liczi

1. Mogą nie być przyjazne dla diabetykówLiczy

zawierają dużo cukru, a ich indeks glikemiczny wynosi 50. Owoce o indeksie glikemicznym niższym niż 55 są trawione powoli, co pozwala na powolne uwalnianie cukru do krwi. Jednak spożycie liczi tuż po posiłku lub przed snem może spowodować wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny spożywać liczi z umiarem.

2. AlergieChociaż

nie jest to częste zjawisko, niektóre osoby mogą być uczulone na liczi. Reakcje alergiczne występują u nich po 15-20 minutach od spożycia liczi. Reakcje te powstają, gdy układ odpornościowy interpretuje białka liczi jako substancje inwazyjne.

Badania naukowe wykazują, że u osób uczulonych na liczi mogą wystąpić zgrubienia na skórze po kontakcie z liczi.

Niektóre typowe objawy występujące w wyniku reakcji alergicznych to:

  • Zaczerwienienie
  • Swędzenie
  • Duszność
  • Opuchnięte usta

3. Brak równowagi hormonalnejLiczy

mają

tendencję do zakłócania równowagi hormonalnej. Dlatego spożywanie ich w nadmiernych ilościach może wywołać ból gardła i objawy gorączki. Można jeść 8-10 liczi dziennie lub przyjmować jedną małą filiżankę pokrojonych liczi dziennie, ale nie więcej.

4. Nieodpowiednie w ciążyLiczy

mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne u kobiet ciężarnych z cukrzycą. Ze względu na indeks glikemiczny należy zachować ostrożność podczas spożywania tego tropikalnego owocu.

Wnioski

Liczi lub litchi to letnie owoce bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina C, miedź, żelazo, magnez i przeciwutleniacze. Jest to pulchny, tropikalny owoc, często mylony z rambutanem. Witamina C zawarta w liczi sprawia, że jest ono skutecznym lekarstwem na starzenie się, wypryski i przerzedzanie się włosów. Co więcej, minerały zawarte w liczi poprawiają wchłanianie wapnia i sprawiają, że kości stają się zdrowsze.

Liczi nie można się oprzeć, ale mogą one powodować zaburzenia równowagi hormonalnej, wywoływać reakcje alergiczne i podnosić poziom cukru we krwi. Niemniej jednak ich spożywanie jest bezpieczne. Chociaż liczi są bogate w przeciwutleniacze i minerały, nie należy przesadzać z ich ilością. Zjedzenie maksymalnie 8-10 liczi dziennie przyniesie Ci korzyści.

Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Czy liczi jest dobre dla zdrowia?

A. Tak, liczi są korzystne dla zdrowia, ponieważ są bogate w błonnik pokarmowy, witaminę C, minerały i przeciwutleniacze. Ponadto liczi ułatwiają wypróżnianie, zwiększają gęstość kości i mają działanie antynowotworowe. Spożywanie liczi dostarcza również dużej ilości oligonolu i miedzi. Należy jednak unikać spożywania niedojrzałych liczi. Zawierają one metylenocyklopropylo-glicynę i toksynę hipoglicynę A.

Q. Ile liczi można jeść dziennie?

A. Spożywanie zbyt dużej ilości liczi może być niebezpieczne dla zdrowia. Przeciętna osoba dorosła może spożywać około 8-10 liczi dziennie. Osoba chora na cukrzycę powinna zjeść nie więcej niż 6 lub 7 liczi na jeden posiłek. Należy unikać spożywania więcej niż 300 gramów liczi dziennie.

Q. Czy osoby chore na cukrzycę mogą jeść liczi?

A. Liczi, podobnie jak większość owoców, zawierają sporą ilość naturalnego cukru. Ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 50, liczi trawi się powoli. Dlatego spożywanie ich w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne. Jednak spożywanie liczi zaraz po posiłku może spowodować wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego osoby chore na cukrzycę mogą spożywać liczi, ale z umiarem.

Q. Dlaczego liczi jest szkodliwe dla organizmu?

A. Liczi są szkodliwe dla zdrowia, jeśli w przeszłości występowała u Ciebie alergia. Reakcje alergiczne po spożyciu liczi mogą być łagodne lub ciężkie. Jeśli pacjent choruje na cukrzycę, liczi nie będą miały negatywnego wpływu na poziom cukru, pod warunkiem że będą spożywane z umiarem.

Q. Czy można jeść liczi w nocy?

A. Nie, lepiej jest spożywać je w ciągu dnia. Liczi, spożywane z umiarem, nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi.

Q. Czy liczi są dobre na odchudzanie?

A. Tak, liczi są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczów nasyconych. Ponadto są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit poprzez zwiększanie objętości stolca. Zdrowy proces trawienia jest niezbędny do zrzucenia zbędnych kilogramów. Spożywaj je również jako alternatywę dla bogatych w kalorie pokarmów zawierających cukier.

Q. Czy liczi to superżywność?

A. Liczi jest bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne dobroczynne związki roślinne. Ponadto są niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów liczi zawiera tylko 66 kalorii. Co więcej, liczi zawiera wyjątkowo dużo witaminy C, polifenoli, witaminy B, potasu, magnezu i oligonolu. Dzięki temu jest to idealne superżywność.

Q. Jakie są korzyści z picia soku z liczi?

A. Świeży sok z liczi nie zawiera tłuszczu i ma mniej kalorii, dzięki czemu jest korzystny dla utraty wagi. Witamina C i antyoksydanty zawarte w soku z liczi zmniejszają wypryski i łagodny trądzik. Sprawia, że skóra nabiera blasku, zmniejszając proces starzenia się. Spożywanie świeżego soku z liczi z dodatkiem aloesu wspomaga wzrost włosów.

Q. Jakie są skutki uboczne spożywania liczi?

A. Liczi jest znane z wywoływania alergii i zaburzeń hormonalnych u niektórych osób. Jedzenie niedojrzałych liczi na pusty żołądek może powodować rozstrój żołądka i wymioty. Ponadto, jeśli zjesz liczi w nocy w nadmiernych ilościach, istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia bardzo wysokiego poziomu cukru we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać je z umiarem.

Q. Czy liczi jest dobre dla skóry?

A. Liczi są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Stosowany miejscowo sok lub ekstrakt z liczi pomaga usuwać przebarwienia, spowalnia proces starzenia się skóry i leczy stany zapalne. Antyoksydanty zawarte w liczi zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu czystej i zdrowej skóry, sok z liczi może być idealnym rozwiązaniem.

Q. Czy liczi jest dobre dla włosów?

A. Tak, ponieważ liczi jest doskonałym źródłem miedzi, może stymulować wzrost włosów poprzez aktywne odżywianie mieszków włosowych. Ponadto, witamina C zawarta w liczi wspomaga przepływ krwi do mieszków włosowych, co prowadzi do wzrostu włosów. Co więcej, liczi zachowują naturalny połysk i kolor włosów.

Q. Czy liczi jest dobre dla nerek?

A. Liczi ma działanie nefroprotekcyjne, co oznacza, że chroni nefrony nerek. Ponadto silne właściwości przeciwzapalne ekstraktu z liści liczi mogą rozpuszczać kamienie nerkowe. Zmniejsza również stężenie kwasu moczowego i poprawia funkcjonowanie nerek.

Q. Czy liczi jest dobre dla oczu?

A. Tak, właściwości antynowotworowe liczi pomagają w zapobieganiu zaćmie. Ponadto liczi zawiera wiele przeciwutleniaczy. Dzięki temu liczi zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym powodowanym przez wolne rodniki.

Autor

Natasza Jakubowska

Redakcja dabrowskiejdieta.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

E-mail: kontakt@dabrowskiejdieta.pl

Witaj na naszym blogu żywieniowym! Sprawdź nasze artykuły i porady dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowych nawyków żywieniowych, a także wszelkiego rodzaju diety i porady zdrowotne. Zapraszamy do lektury!