Kwas foliowy: Zastosowanie, skutki uboczne i inne

Podobnie jak folian, kwas foliowy jest również formą witaminy B9; możesz go stosować, jeśli masz niedobór kwasu foliowego. Zapobiega on powikłaniom związanym z ciążą. Kwas foliowy jest obecny w wielu produktach spożywczych dostępnych w Twojej kuchni. Na przykład, warzywa liściaste, okra i szparagi są bogate w kwas foliowy. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy, można również spożywać fasolę, drożdże odżywcze i grzyby. Obecnie jest on również dostępny w postaci suplementów. Jednak o kwasie foliowym zrobiło się głośno w 1998 roku, kiedy to na mocy ustawy federalnej wprowadzono obowiązek dodawania go do płatków śniadaniowych, mąki i chleba.

Kwas foliowy ma niezliczoną ilość zastosowań i korzyści. Spełnienie dziennego zapotrzebowania na foliany może pomóc w obniżeniu poziomu homocysteiny we krwi. Kobiety w ciąży powinny przyjmować kwas foliowy, aby uniknąć rozszczepu kręgosłupa, ciężkiej wady wrodzonej. Jest on również korzystny w przypadku depresji, udaru, spadku pamięci i zaburzeń poznawczych.

Korzyści i zastosowania kwasu foliowego

Kwas foliowy i foliany przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Leczą one te same schorzenia, ale mają różne działanie.

1. Wspomaga wzrost włosów

Kwas foliowy, czyli witamina B9, wspomaga zdrowy wzrost włosów. Jest on również niezbędny do wzrostu komórek w organizmie. Komórki te są obecne we włosach, skórze i tkankach paznokci. W związku z tym kwas foliowy poprawia stan włosów, skóry i paznokci.

Kwas foliowy przyczynia się również do zdrowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Produkcja czerwonych krwinek jest niezbędna w zapobieganiu przedwczesnemu siwieniu. Niedobór kwasu foliowego powoduje zmiany w pigmentacji włosów, co prowadzi do ich siwienia.

Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego dla wzrostu włosów wynosi 400 mcg.

2. Kwas foliowy korzystnie wpływa na menstruację

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 469 milionów kobiet na całym świecie cierpi na anemię. Jest to spowodowane przede wszystkim utratą żelaza w czasie obfitych krwawień podczas miesiączki.

Kwas foliowy wspomaga wzrost i utrzymanie komórek, które transportują żelazo w całym organizmie. Dlatego podczas miesiączki należy przyjmować kwas foliowy i żelazo w połączeniu. Jednoczesne przyjmowanie tych substancji pomaga przywrócić prawidłowy poziom czerwonych krwinek. W rezultacie zapobiegają objawom anemii. Zalecane spożycie dla nastolatek w wieku od 9 do 13 lat wynosi 300 mcg. Dorosłe kobiety powinny spożywać 400 mcg kwasu foliowego.

Według badań, spożycie kwasu foliowego ma odwrotny związek z długością cyklu miesiączkowego. Dotyczy to jednak głównie kobiet w wieku od 18 do 30 lat.

3. Kwas foliowy poprawia płodność

Kwas foliowy ma silny wpływ na płodność. Wyniki są jednak różne u mężczyzn i kobiet. Działa on cudownie na płodność kobiet. Kobiety starające się o poczęcie powinny skonsultować się z lekarzem i ustalić, czy nie mają niedoboru kwasu foliowego. Ponadto zapobiega on wadom ciążowym, które mogą prowadzić do poronienia. Poprawia metabolizm komórek w jajnikach.

Jak wynika z badań, pozytywny wpływ kwasu foliowego na płodność mężczyzn jest niejasny. Poprawia on jednak jakość spermy mężczyzny. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w spermie, które mogą utrudniać proces zapłodnienia. Nie ma jednak dowodów na potwierdzenie tych faktów. W związku z tym może, ale nie musi, bezpośrednio wpływać na płodność mężczyzny.

4. Korzystny przed i w czasie ciąży

Kwas foliowy jest niezbędny dla rozwoju płodu we wczesnym okresie ciąży. Zgodnie z wynikami badań kwas foliowy pomaga w tworzeniu cewy nerwowej, która służy dziecku jako mózg i rdzeń kręgowy. Zapobiega on poważnym wadom wrodzonym, takim jak anencefalia (wada mózgu) i rozszczep kręgosłupa (wada kręgosłupa).

Wszystkie kobiety w wieku reprodukcyjnym powinny codziennie spożywać kwas foliowy. Istnieją ku temu dwa sugerowane powody. Po pierwsze, większość ciąż jest nieplanowana. Po drugie, istotne wady wrodzone pojawiają się bardzo wcześnie w ciąży, około 3-4 tygodni po zapłodnieniu. Jest to również okres, w którym kobiety zazwyczaj nie są świadome swojej ciąży. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o zdrowie układu rozrodczego.

5. Kwas foliowy zapobiega chorobom serca

Foliany i witamina B12 są odpowiedzialne za przekształcanie homocysteiny w metioninę, która jest budulcem nowych białek. Proces ten zostaje zakłócony, gdy w organizmie nie ma odpowiedniego poziomu folianów. Prowadzi to do hiperhomocysteinemii, czyli wzrostu poziomu homocysteiny.

Niestety, powoduje to uszkodzenie tętnic i powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dlatego przyjmowanie kwasu foliowego jest niezwykle ważne. Obniża on ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, udaru mózgu i nadciśnienia. Ponadto osoby z wysokim poziomem homocysteiny i niewydolnością nerek powinny przyjmować kwas foliowy doustnie.

6. Utrzymuje zdrowie mózgu

Niedobór kwasu foliowego może powodować opóźnienia w rozwoju i pogorszenie zdolności poznawczych. Może również prowadzić do problemów behawioralnych i psychologicznych.

Według badań odpowiednie ilości kwasu foliowego mogą zapobiegać ryzyku wystąpienia zaburzeń neuropsychiatrycznych, depresji i epilepsji. Ponadto kontroluje on poziom homocysteiny we krwi. W rezultacie zapobiega problemom z sercem u osób starszych. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i zaburzeń nastroju. Kwas foliowy poprawia również zdolności poznawcze i pamięć, co pomaga na dłuższą metę.

Produkty spożywcze bogate w kwas foliowy

Folian, czyli witamina B9, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, obecną w żywności wzbogaconej. Można go również przyjmować w postaci suplementu kwasu foliowego. Oto kilka bogatych źródeł kwasu foliowego.

1. Fasola Kidney

Różne rośliny strączkowe zawierają różne ilości folianów. Jednak fasola kidney jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu foliowego wśród roślin strączkowych. Jest ona również bogata w białko, błonnik i przeciwutleniacze. Fasola nerkowata zawiera również mikroelementy, w tym potas, magnez i żelazo.

Wartość odżywcza

100 gramów fasoli nerkowatej zawiera:

  • Kalorie: 346 kcal
  • Białko: 22,9 g
  • Tłuszcz: 1,3 g
  • Węglowodany: 60.6 g
  • Foliany: 330 µg

2. Szparagi

Szparagi są magazynem witamin i minerałów, w tym folianów. Są również pełne przeciwutleniaczy i mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika.

Wartość odżywcza

100 gramów szparagów zawiera:

  • Kalorie: 20 kcal
  • Białko: 2,2 g
  • Tłuszcz: 0.12g
  • Węglowodany: 3.88 g
  • Foliany 69,7 µg

3. Jaja

Jajka są doskonałym źródłem kwasów foliowych. Można je spożywać raz dziennie lub 3-4 razy w tygodniu, aby pomóc organizmowi zaspokoić potrzeby żywieniowe. Są również bogate w białko, selen, ryboflawinę i witaminę B12. Ponadto są pełne luteiny i zeaksantyny. Są to niezbędne przeciwutleniacze, które zapobiegają schorzeniom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej.

Wartość odżywcza

100 gramów jaj zawiera:

  • Kalorie: 173 kcal
  • Białko: 13,3 g
  • Tłuszcz: 13,3 g
  • Węglowodany: 0.9 g
  • Foliany: 49,3 µg

4. Zielenina liściasta

Zielone warzywa liściaste mają mało kalorii, ale dużo witamin i minerałów. Przykładami są szpinak, jarmuż i rukola. Są one również bogate w błonnik, witaminy K i A. Dzięki temu mają fantastyczne właściwości zdrowotne, takie jak zmniejszanie stanów zapalnych, obniżanie ryzyka zachorowania na raka i pomoc w utracie wagi.

Wartość odżywcza

100 gramów szpinaku zawiera:

  • Kalorie: 26 kcal
  • Białko: 2.0 g
  • Tłuszcz: 0,6 g
  • Węglowodany: 2.9 g
  • Foliany: 142 µg

5. Buraki

Buraki dodają koloru zarówno do dań głównych, jak i deserów. Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych i zawierają odpowiednie ilości manganu, potasu i witaminy C, co pozwala szybko zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Są bogate w azotany, związki roślinne o wielu właściwościach zdrowotnych. Sok z buraków może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi u osób dorosłych.

Wartość odżywcza

100 gramów surowych buraków zawiera:

  • Kalorie: 43 kcal
  • Białko: 1,6 g
  • Tłuszcz: 0,1 g
  • Węglowodany: 8.8 g
  • Foliany: 97,3 µg

6. Brukselka

Kapusta brukselska należy do rodziny warzyw krzyżowych, do której zalicza się jarmuż, brokuły, kapustę i kalarepę. Są bogate w foliany, witaminy i składniki mineralne. Zawierają również kaempferol, przeciwutleniacz o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Pomagają zmniejszyć stan zapalny i uszkodzenia oksydacyjne.

Wartość odżywcza

100 gramów brukselki ma:

  • Kalorie: 52 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcz: 0,5 g
  • Węglowodany: 7.1 g
  • Foliany: 85,1 µg

Teraz przyjrzyjmy się wszystkim możliwym skutkom ubocznym i środkom ostrożności, o których należy pamiętać.

Możliwe skutki uboczne stosowania kwasu foliowego

Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż 1 mg kwasu foliowego dziennie. Nie należy przekraczać tej dawki, aby zwiększyć korzyści. Przyjmowanie ilości większych niż wymagane może być niebezpieczne dla zdrowia. Może powodować niekorzystne skutki zdrowotne, takie jak:

  • Rozstrój żołądka
  • Nudności
  • Biegunka
  • Drażliwość
  • dezorientacja
  • Zmiany w zachowaniu
  • Zmiany skórne
  • Napady drgawkowe

Jest on dostępny w postaci suplementów. L-5-metylotetrahydrofolian lub L-5-MTHF to inna postać kwasu foliowego. Bezpiecznie jest spożywać 400 mcg dziennie, ale nie więcej. Spożywanie kwasu foliowego w nadmiernych ilościach może w dłuższej perspektywie wywołać poważne skutki uboczne.

Przyjmowanie więcej niż 0,8-1,2 mg kwasu foliowego dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka i zawału serca u osób z chorobami serca. Ponadto osoby cierpiące na pewne schorzenia powinny zachować szczególną ostrożność podczas przyjmowania suplementów kwasu foliowego.

Środki ostrożności i dopuszczalne ilości kwasu foliowego

1. Ciąża i karmienie piersią

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny spożywać tylko odpowiednią ilość kwasu foliowego. Kobiety w ciąży potrzebują nie więcej niż 300-400 mcg kwasu foliowego, aby zapobiec wadom wrodzonym u dzieci. Tolerowana górna granica spożycia kwasu foliowego u kobiet w ciąży, które ukończyły 18 lat, wynosi 800 mcg. W przypadku kobiet dorosłych wynosi ona 1000 mcg.

2. Dzieci

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy dla dzieci zależy od ich wieku. Nie powinno ono jednak przekraczać górnych limitów dziennych, które podano poniżej.

  • 1-3 lata: 300 mcg
  • 4-8 lat: 400 mcg
  • 9-13 lat: 600 mg
  • 14-18 lat: 800 mcg

3. Angioplastyka

Angioplastyka to zabieg polegający na poszerzeniu zwężonych tętnic. Nadmiar kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy B12 może pogorszyć stan zdrowia. Dlatego przed włączeniem kwasu foliowego w okresie rekonwalescencji po zabiegu angioplastyki należy skonsultować się z lekarzem specjalistą.

4. Rak

Spożycie kwasu foliowego w dawce przekraczającej 0,8-1 mg może pogorszyć stan nowotworowy. Dlatego osoby z historią choroby nowotworowej powinny raczej unikać przyjmowania dużych dawek kwasu foliowego.

5. Zaburzenia napadowe

Zaburzenia napadowe prowadzą do nagłych i elektrycznych zaburzeń w mózgu. Osoby z zaburzeniami napadowymi nie powinny przyjmować suplementów kwasu foliowego. Może on nasilić napady drgawek, czyniąc je niebezpiecznymi dla pacjenta.

Dlatego nie należy stosować kwasu foliowego bez zalecenia lekarza.

Wnioski

Kwas foliowy i folian są formami witaminy B9. Różnica polega na tym, że folian jest naturalną formą witaminy B9, natomiast kwas foliowy jest formą syntetyczną. Kwas foliowy ma wiele zalet zdrowotnych, takich jak wspomaganie wzrostu włosów, utrzymywanie prawidłowego cyklu miesiączkowego i zwiększanie płodności u kobiet. Ponadto zapewnia prawidłowy rozwój płodu w czasie ciąży, zapobiega chorobom serca i poprawia stan zdrowia mózgu.

Aby uzyskać odpowiednie ilości kwasu foliowego w organizmie, można spożywać takie produkty, jak rośliny strączkowe, szparagi i jajka. Bogatym źródłem kwasu foliowego są także zielone warzywa liściaste, buraki, warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, brukselka i owoce cytrusowe. Przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów kwasu foliowego należy zapoznać się ze środkami ostrożności i działaniami niepożądanymi, zwłaszcza u kobiet w ciąży i dzieci.

Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Jakie są korzyści z przyjmowania kwasu foliowego?

A. Istnieje wiele korzyści wynikających z przyjmowania kwasu foliowego. Na przykład, wspomaga on wzrost włosów, zwiększa płodność i jest korzystny podczas menstruacji.

Q. Co kwas foliowy robi dla Twojego organizmu?

A. Kwas foliowy pomaga w tworzeniu zdrowych czerwonych krwinek. Są one niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie.

Q. Kto potrzebuje kwasu foliowego?

A. Osoby należące do każdej grupy wiekowej potrzebują kwasu foliowego do różnych funkcji organizmu. Jednak szczególnie powinny go przyjmować kobiety w wieku reprodukcyjnym.

Q. Czy dobrze jest przyjmować kwas foliowy codziennie?

A. Tak, codzienne przyjmowanie kwasu foliowego jest bardzo korzystne dla organizmu. Zalecane dzienne spożycie to 400 mcg.

Q. Czy można przyjmować kwas foliowy, jeśli nie jest się w ciąży?

A. Tak, można przyjmować kwas foliowy, gdy nie jest się w ciąży. Wszystkie kobiety powinny go przyjmować, nawet jeśli nie spodziewają się ciąży. Jednak, aby ciąża była zdrowa, należy go przyjmować przed planowaną ciążą.

Q. Czy kwas foliowy powoduje przybieranie na wadze?

A. Nie, kwas foliowy nie powoduje przybierania na wadze. Załóżmy jednak, że w organizmie występuje niedobór kwasu foliowego. W takim przypadku jednym ze skutków ubocznych może być utrata wagi.

Q. Kiedy należy przyjmować kwas foliowy - rano czy wieczorem?

A. Kwas foliowy należy przyjmować rano. Zalecenie to wynika z faktu, że w nocy proces trawienia ulega spowolnieniu. W związku z tym rano kwas foliowy jest lepiej lub skuteczniej wchłaniany.

Q. Jak długo należy przyjmować kwas foliowy?

A. Kwas foliowy należy przyjmować codziennie, zgodnie z zalecanym dziennym zapotrzebowaniem w zależności od wieku. Może on jednak powodować skutki uboczne, dlatego należy najpierw zasięgnąć porady pracownika służby zdrowia.

Q. Czy kwas foliowy ma skutki uboczne?

A. Tak, w przypadku przedawkowania kwasu foliowego mogą wystąpić skutki uboczne. Należą do nich rozstrój żołądka, mdłości i biegunka. Może on również zwiększać ryzyko zachorowania na raka i zawału serca u osób z chorobami serca.

Q. Czy kwas foliowy jest dobry na porost włosów?

A. Tak, kwas foliowy jest korzystny dla wzrostu włosów. Zapobiega on również przedwczesnemu siwieniu poprzez regulację produkcji czerwonych krwinek w organizmie.

Q. Jakie są objawy niskiego poziomu kwasu foliowego?

A. Istnieje wiele objawów niskiego poziomu kwasu foliowego. Należą do nich uporczywe zmęczenie, osłabienie i senność.

Q. Która żywność zawiera kwas foliowy?

A. Istnieje wiele produktów spożywczych zawierających kwas foliowy. Należą do nich rośliny strączkowe, szparagi i jajka. Ponadto zawierają go również zielenina liściasta, buraki, brukselka i owoce cytrusowe.

Q. Czy mogę przyjmować kwas foliowy podczas miesiączki?

A. Tak, możesz przyjmować kwas foliowy podczas miesiączki. Wspomaga on wzrost i utrzymanie komórek w celu regulacji transportu żelaza.

Q. Czy kwas foliowy zwiększa płodność?

A. Tak, kwas foliowy zwiększa płodność zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. W przypadku kobiet zapewnia on najlepsze wyniki. Nie gwarantuje jednak płodności u mężczyzn.

Q. Czy kwas foliowy powoduje senność?

A. Kwas foliowy przyjmowany w nadmiarze może wywoływać senność. Może również powodować osłabienie, zmęczenie i trudności z koncentracją.

Q. Czy kwas foliowy może regulować miesiączkę?

A. Tak, kwas foliowy reguluje miesiączkę. Przywraca prawidłowy poziom czerwonych krwinek w organizmie i zapobiega objawom anemii.

Q. Jak kwas foliowy pomaga zajść w ciążę?

A. Kwas foliowy pomaga w ciąży, ponieważ jest niezbędny do wczesnego rozwoju dziecka. Ponadto pomaga w formowaniu cewy nerwowej i zapobiega poważnym wadom wrodzonym.

Autor

Małgorzata Ochocka

Redakcja dabrowskiejdieta.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

E-mail: kontakt@dabrowskiejdieta.pl

Witaj na naszym blogu żywieniowym! Sprawdź nasze artykuły i porady dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowych nawyków żywieniowych, a także wszelkiego rodzaju diety i porady zdrowotne. Zapraszamy do lektury!